Cum gasesti clienti in social media?

by

Social media fac de 3 ani combinat cu alte activitati si de 1 an, exclusiv. Articolul acesta il scriu pentru cei care sunt la inceput de drum si vor sa afle cum pot porni, cum gasesc clientii, ce inseamna de fapt aceasta activitate si cel mai important, cum pastrezi colaborarile.

Cum gasesti clienti in social media?

Clientii sunt de doua tipuri:

– clientii #amcastigatlaloto, adica cei care au nevoie strict de imagine si postari creative

– clientii #investitiesireturn, adica cei care trebuie sa vanda iar postarile ar trebui sa contribuie in mod direct la returnarea investitiei facute in social media. In general fix clientii acestia nu au materiale de postat. Eu nu am clienti care sa imi dea materiale. La toti, trebuie sa le obtin si abia apoi trec la editarea si programarea lor.

Care este activitatea ta?

Ce inseamna pentru mine sa fac social media pentru alte afaceri? Pe primul loc este dorinta de a fi implicat 100% in cresterea imaginii in online a clientului tau. Asta plus creativitate si organizare ca la carte, te ajuta sa ai rezultate reale. Daca grupam activitatile, intr-o luna treci prin urmatoarele:

– postari pe instagram si facebook (eu am lucrat mereu cu 15 postari/luna). Postari pe instastory, iar aici am mers pe 5 postari/zi (ziua in care s-a postat si pe feed). Detalii despre cum se fac postarile va pot da intr-un alt articol pentru ca difera foarte mult, in functie de domeniul afacerii.

Calendarul asta il fac mereu cu 5 zile inainte sa inceapa urmatoarea luna, bifez zilele in care stiu ca trebuie sa intre postari si in functie de necesitati lucrez la ele in avans. Este foarte important sa ai postari pregatite in avans asta ca sa nu intri in panica de la o zi la alta si sa poti livra un continut frumos si curat.

– materiale pentru campaniile platite de pe facebook iar aici ma refer la bannere si tot felul de editari pe care trebuie sa stii sa le faci. Da, un client mare va avea cu siguranta departament separat de graphic design insa atunci cand lucrezi pentru clienti mici, trebuie cumva sa te descurci si sa ii arati clientului ca il poti ajuta cu astfel de task uri. Daca are si shop online, trebuie sa iei in calcul si diferite editari pe care trebuie sa le faci pentru schimbarea periodica a materialelor ce circula in home page.

– setarea si urmarirea campaniilor create in business manager. Da, trebuie sa inveti putin mai mult despre asta si sa intelegi cum functioneaza niste audiente, ce bugete trebuie alocate si  cum trebuie setata per total campania astfel incat sa scoti rezultate maxime.

– daca are shop online si nu are fotograf pentru produse, cu siguranta va fi un plus sa gasesti o solutie si pentru asta. Eu am 3 clienti pentru care fac asta. Filmez acum un tutorial despre fotografia de produs cu resurse minime plus editarea pozelor folosind doar telefonul. Il gasesti pe profilul meu de instagram si pe youtube in urmatoarele zile.

 – idei si propuneri de campanii menite sa ii ridice imaginea in online si sa promoveze activitatea/produsele.

Cum gasesti clienti in social media?

Cum gasesti clientii?

Pana acum, la mine a functionat puterea cuvantului. Din vorba in vorba, mi-am gasit toate colaborarile. Peste tot pe unde am mers mi-am facut singura lobby si am vorbit constant despre ce fac. Nu stii niciodata de unde sare iepurele, cum se spune.

Nu am incercat, insa cu siguranta ar mai functiona si sa iti afisezi serviciile pe grupuri de facebook de specialitate sau inclusiv sa-ti faci un site de prezentare unde sa te promovezi.

Mai este o varianta de a gasi clienti insa la asta eu m-am ales cu buza umflata. Totusi, merita incercata. Oferi 2 saptamani sau o luna de proba in care in mod gratuit ii arati ce poti face insa din start trebuie sa fie o incercare pe care o faci cu un client mare, unde stii ca poti avea sanse la un contract important.

Cum gasesti clienti in social media?

Cum iti mentii colaborarile?

De gasit ii gasesti, iti spun sigur, problema este cum ii mentii. Daca ai norocul sa ai doar clienti #amcastigatlaloto, treaba e simpla. Trebuie doar sa fii creativ si sa editezi frumos. Clientul stie exact pentru ce te plateste asa ca nu va renunta la tine prea usor. Presiunea job-ului consta in a te ocupa mereu sa livrezi poze cat mai frumoase si descrieri corecte si coerente.

Daca ai doar clienti #investitiesireturn (cum am eu), e mai dificil si iti spun si de ce. Pentru ca un brand sau o afacere sa vanda in online are nevoie sa actioneze din directii diferite:

-social media (tot ce faci tu)

-bugete alocate pentru campanii facebook, instagram si pentru google ads

-SEO pentru site

Daca una dintre cele de mai sus lipseste, este cam greu spre imposibil. In ultimul an, au plecat 3 clienti pentru ca s-au bazat doar pe postarile din facebook si instagram, fara sa inveteasca bani in campanii. Gresit, si tocmai de asta te sfatuiesc de la bun inceput sa pui problema cum trebuie si sa ii explici clientului ca fara pachetul complet nu va avea rezultate. Organic nu mai functioneza nimic, poate doar daca te ocupi de niste pagini care au deja cateva sute de mii de urmaritori reali.

Nu lua job-uri fara sa explici aceste lucruri pentru ca la final de luna te voi confrunta cu nemultumiri din partea clientului si oricum va pleca mai devreme sau mai tarziu (de obicei, mai devreme) iar tu ramai doar cu munca si energie investita inutil.

Cam asta este treaba cu social media. Merita sa te apuci? Da, daca stii ca iti place si esti dispusa sa dai totul in aceasta directie. Banii nu vin repede asa ca este nevoie de rabdare. Nu daca ai si cea mai mica indoiala ca nu este pentru tine.

Succes!

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons