Cum fac bannere, campanii si logo-uri pe telefon?

by

Un lucru pe care probabil nu il stii despre mine este ca ma ocup cu administrarea conturilor de social media pentru diferite afaceri. Aici includ ceva mai mult decat simple postari, descrieri si story-uri. Pentru ca am o deschidere mai mare catre client, incerc sa il ajut cu tot ce pot astfel incat sa scuteasca bugete mari pentru lucruri aparent mici.

Planific sa trec la pasul urmator cu aceasta munca si sa investesc in tot ce este necesar pentru statutul de ilustrator si graphic designer. Pana atunci, pentru tot ce lucrez folosesc doar telefonul (un iphone) si 4 aplicatii. Am sa le insir in acest articol pentru ca stiu sigur ca vor fi de folos celor care sunt la inceput de drum in acest domeniu.

1.Incep cu cea mai folosita – OVER

Ca orice alta aplicatie, necesita sa te joci putin in ea pana cand descoperi tot ce poate face. Eu ma tot joc in ea de vreun an si ceva si in tot timpul asta am inteles ca este magica.

– primul avantaj si cel mai important este ca poti lucra pe layere, exact ca in photoshop. Poti suprapune nenumarate imagini si elemente de grafica pana cand iti iese proiectul asa cum ti-ai imaginat. Primul sfat aici: daca vrei sa suprapui 2 imagini, dupa ce o incarci pe prima (ce poate fi de exemplu fundalul), pentru a doua alege functia de ”blend”-”multiply”. Daca prima poza are fundalul in aceeasi culoare cu fundalul pozei 2, vei avea un match perfect.

– poti sa dimensionezi proiectul in functie de cerintele clientului. Foarte de ajutor, mai ales atunci cand iti trebuie sa faci ceva ce necesita ulterior print. De asemenea, te ajuta foarte mult pentru facebook unde fiecare tip de imagine are anumite dimensiuni (cover, imaginile din campaniile platite, etc).

– apropo de print, poti sa iti exporti proiectul in 3 moduri diferite: jpeg, png si pdf, ultima varianta fiind si cea mai ceruta la tipografii.

– fiecare element pe care il adaugi si pe care vrei sa il lucrezi poate fi editat in nenumarate feluri (structura, culoare, dimensiuni, aspect, etc).

– apropo de elemente, au o biblioteca imensa cu elemente de grafica, evident disponibile vectorial.

– apoi, o alta optiune este ca poti scapa de orice fundal si poti sa-ti scoti orice element vrei din orice poza. Are o functie speciala care se numeste ”mask”. Are doua moduri de folosire, unul care te ajuta sa blend uiesti mai bine si unul clasic. Da, este mai mult de munca aici, insa daca ai rabdare, vei scoate un rezultat perfect. Un mic sfat, ca sa pastrezi marginile impecabile, da zoom pe conturul elementului pe care vrei sa-l scapi de fundal si lucreaza doar cu zoom pana cand termini. Vei avea un control mult mai mare.

– textele: pe langa faptul ca ai foarte multe fonturi disponibile, poti edita si stilul scrisului (distanta intre litere, arcuire, orientare, etc).

– culoare: aplicatia iti pune la dispozitie toate culorile existente si te lasa inclusiv sa iti faci propriile combinatii insa cea mai utila optiune este cea de ”color picker”. Pe scurt, daca ai nevoie ca scrisul tau sa fie exact in nuanta pozei atasata, pur si simplu iei culoare preferata din poza si o adaugi textului. Si este valabil si pentru fundal.

– template uri: poate trebuia de fapt sa incep cu acest avantaj pentru ca da, are nenumarate template-uri disponibile, facute sa se potriveasca in functie de domenii. Fiecare template poate fi editat si te poti juca in el pana cand iti construiesti tu ce iti place. Le-am folosit atat de mult incat acum mi le fac singura. Ma uit pe ele doar pentru inspiratie dar foarte rar mai folosesc unul exact asa cum il gasesc.

– video template: da, au si pentru video. Eu le-am folosit foarte mult pentru a crea instatories. Si aici gasesti destul de multe variante ce oricum pot fi editate ulterior astfel incat sa rezulte ce iti trebuie.

– nu stiu cum sa descriu toate tips urile pe care le-am descoperit si pe care le folosesc. Ideea este ca trebuie sa te joci in aplicatie, sa incerci foarte mult in ea si iti vei dezvolta un mod propriu de a lucra.

– varianta gratis sau cea cumparata? varianta cumparata, garantat. Stiu ca poate la inceput nu iti doresti sa investesti in asta, insa daca vrei sa ai niste rezultate, iti spun ca se merita fiecare banut. Varianta platita te lasa sa ai acces la toate template urile, toate elementele de grafica, la toate fonturile si mai sunt cateva avantaje legate de cum iti poti salva proiectele si cum ti le poti organiza.

– singurul lucru pe care nu il pot face in Over este sa desenez insa pentru cate avantaje are, dezavantajul asta nu cantareste atat de mult.

Cum fac bannere, campanii si logo-uri pe telefon?

2. INSHOOT

– dupa ce am terminat de editat in Over, am 3 optiuni de a merge mai departe

a) raman la poza si atunci am deja gata postarea

b) vreau sa fac o animatie(gif) sau un video cu succesiune de poze

Pentru varianta b), folosesc Inshoot. Imi place aplicatia asta pentru ca pot seta rezolutia, pot adauga muzica (fie folosesc track urile lor disponibile, fie import), pot seta timpul fiecarui frame, pot aplica filtre (nu prea folosesca asta), pot da reverse unui video si multe altele.

Cum fac bannere, campanii si logo-uri pe telefon?

3. SNAPSEED

– foloseam foarte mult aplicatia asta inainte sa aflu de Over; bine, nici nu se compara cu Over insa ma ajuta sa umblu putin la aspectul pozei si sa adaug filtre.

– in prezent, singura functie pe care o mai folosesc din Snapseed este cea de ”healing”. De exemplu, daca vreau sa curat asfaltul murdar dintr-o poza de streestyle folosesc functia asta. Un mic sfat, lucrati cu zoom. Intai zoom pe elementul de care vrei sa scapi din poza si apoi aplici functia.

Cum fac bannere, campanii si logo-uri pe telefon? RETOUCH

– cand nu reusesc sa fac ce-mi trebuie cu Snapseed, apelez la Retouch. La baza, functioneaza fix la fel insa are in plus functia de ”lasso” la ”object removal”. La fel, lucreaza tot cu zoom ca sa iasa cum trebuie.

Cum fac bannere, campanii si logo-uri pe telefon?

Asta este tot. Asa imi fac toate postarile de social media, bannere, campanii, brosuri, etc. Pe incercate, este un mix de aplicatii suficient, in special pentru incepatori.

Sper cat de curand sa incep sa impartasesc si experienta mea pe partea de ilustrat. Lucrez la asta. Stai aproape!

 

No tags 0 Comments 0

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons